maandag 1 december 2003



fit en gezond (???)


Ik las laatst in een boek (ik lees teveel bedenk ik net) dat als je binnen de 20 minuten niet in slaap valt, je maar beter opstaat tot je de slaap weer voelt.
Zou het ? Ik heb de 20 minuten al lang overschreden...

Vorige week op restaurant met vriendin K. die ik al een goed jaar niet gezien had. Ze was maar liefst 10 kg vermagerd zei ze, maar ik moet bekennen dat ik haar niet eens meer gezien had sedert de 10 kg bij, zodat het voor mij een beetje dezelfde verschijning bleef als in mijn herinnering.

K. gaat tegenwoordig naar een diëtiste die haar verantwoord met haar lichaam leert om te gaan. Vandaag een boek gelezen over gezond leven en ouderdomskwalen en het rapport dat ik krijgen zou is een zware onvoldoende. Als ik het zo allemaal lees dan is de kans dat ik aan een hart- of vaatziekte bezwijk als ik ouder ben best wel groot. Sedert de dood van mijn vader heb ik zowel de aandacht voor sport als voor gezonde voeding laten varen. Ik kon het gewoon niet meer opbrengen.

Vandaag dus toch weer gaan lopen en ook hier kreeg ik de rekening gepresenteerd : een hartslag van 170 oftwel totaal geen conditie.

Ik kan nog denken : mij gebeurt niets, ik ben gezond en ik voel mij ook zo, maar ik zie het gebeuren in mijn omgeving, bij vijftigers : een eerste hartaanval, een alarmerend hoog choresterolgehalte bij oudere zus, Alzheimer bij mijn nog levende moeder.

Alzheimer ? Het wordt niet veroorzaakt door slechte voeding en gebrek aan beweging, maar het omgekeerde vermindert de kansen om Alzheimer wel degelijk.
Wanneer ik mijn moeder zie, haar angsten, haar afhankelijkheid, haar verwarring, ... dan weet ik onmiddellijk dat ik zo niet wil worden.

Geef toe, je zou voor minder wakker liggen ...

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...