maandag 5 mei 2003

schijn democratie

The Matrix Op 16 mei komt The Matrix Reloaded uit.

Ik ben gek op het verhaal en de film. Misschien moet ik gewoon zeggen : het concept. In the Matrix (1) blijken wij immers niet anders dan batterijen te zijn die energie leveren voor de Artificiële Intelligentie die de wereld over genomen heeft. Zeg maar machines. Die 'kweken' ondertussen hele velden mensen in een soort nagemaakte baarmoeders.

Al deze mensen "denken" een 'echt' leven te hebben zoals u en mij. Alleen is het virtuele werkelijkheid, een soort interactieve projectie in de hersenen. Neo, een informaticus, heeft zo het vage gevoel dat er in de wereld iets niet klopt. Overdag gaat hij braafjes naar het werk, 's nachts leidt hij het leven van een hacker. Hij vormt dus een direct gevaar voor de AI en moet gestopt worden.
Het interessantste van de film vind ik de schijnwerkelijkheid en hoe anderen (in de film andere wezens) zich hieraan voeden. De mensen worden gewoon 'braafjes' gehouden met een hoop illusies of zeg maar schijnwerkelijkheid.
Hoe meer ik over de Verenigde Staten lees en hoor (kijk morgen naar Canvas, DOC.Story !) hoe meer dit alles op The Matrix begint te lijken. De burgers van de VS wordt een werkelijkheid voorgehouden van volgestopt idealisme. Vrijheid ! Vrijheid van pers ! Vrijheid van mening ! Terwijl diezelfde VS elitesoldaten traint om landen in democratische wording, te stoppen? Terwijl datzelfde land bezet naargelang het financiële en economische belangen in dat land heeft.

Misschien is The Matrix in de VS al van kracht en heeft een of ander vreemd ras de staat daar al over genomen.
Misschien laten ze ons, Europa nog even de gedachte dat wij anders zijn, dat wij een stem hebben.
Of misschien is die illusie net een cruciaal onderdeel van de grote illusie.
Van... The Matrix.


PS : L'je zegt dat ik als goede weblogger deze link bij het Sint-Pietersgebeuren had moeten zetten. En weer bij hem de twijfel om een blog te beginnen. Ik zal toch geen petitie moeten aanvangen zeker ? Iemand enig idee waarmee ik hem kan overtuigen ? ???

Reageer

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...