zondag 6 juli 2003


rustdag

Een rustig dagje met niets bijzonders gepland en ik heb de indruk dat het lichaam mij daar heel erg dankbaar om is. Tijd om nog en paar leuke dingetjes op een rijtje te zetten, voor de vrienden thuis !

crematie op BaliOp de weg naar Ubud zagen we een paar keer mensen in de weer een soort kleine huizen aan het bouwen in hout. De chauffeur vertelde ons ze bezig waren een soort toren te maken om de dode in te cremeren. De dode wordt eerst gebalsemd en blijft thuis. Volgens hem is het heel natuurlijk dat kinderen in die kamer blijven spelen of rondlopen. De balseming is omdat het bouwen van zo'n toren nogal wat tijd in beslag neemt of dat de familie het geld moet bijeen zien te rapen. Tenslotte zal de dode in zo'n toren worden gelegd en gecremeerd. De asse wordt dan verstrooid. Naargelang het uitzicht van de toren kan je iets zien over de overledene en tot welke stand hij behoort.
Het Balinees hindoeisme is bijna niet vergelijkbaar met dat van India, maar het zou mij te ver leiden om dat hier uit te leggen. De verschillen kan je eigenlijk zelfs met het blote oog onmiddellijk zien.

Wat we onderweg ook verschillende keren gezien hebben zijn hanengevechten ook al zijn die officieel verboden. Ik heb ze gezien waar een grote groep mensen omheen stonden en ook waar ze maar met twee waren. De hanen hebben mesjes aan hun poten en sterven vrij vlug. De haan die 4 keer wint moet nooit meer deelnemen. Uiteraard wordt er heel wat gewed op die gevechten, het is de enige vorm van enig agressie of verandering in emotie die ik hier al gezien heb. De indruk die ik van Balinezen heb is dat ze vrij gelijkmoedig zijn, rustig en vreedzaam.

Een prachtig land EN volk dus !!!

Wat hier ook heel leuk is zijn de honderden grote vliegers die je hier in de lucht ziet. Er is geen vergelijk mogelijk met onze kust en dat om twee redenen. De eerste is dat ze niet van de kust vliegen. Ten tweede hebben ze een spanbreedte van minstens een paar meter en zijn er altijd verschillende mensen nodig om ze te trekken. Ze zitten bijzonder hoog en je kan ze van heel ver zien. Ze worden gemaakt met een lichte bamboo en daarover wordt plastic gespannen. Kinderen maken er ook met afvalzakken.
L'je : je zou hier nogal wat tips kunnen krijgen voor goeie vliegers !!! Er zijn er hier ook heel mooie te koop maar iets in mij zegt me dat die zelfgebouwde veel beter van kwaliteit zijn.
Later deze zomer gaat hier trouwens een internationaal vliegerfestival door, en naar verluidt kan je flink veel geld winnen dan. Kan dat je verleiden om toch eens mee naar Bali te komen ?


Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...