zaterdag 8 november 2003


boeken, ik heb er teveel


Ik heb teveel boeken. Al jarenlang achtervolgt mij dit. Ik lees graag maar op termijn nemen de boeken teveel plaats in. Er mij aan hechten doe ik niet, er zijn er maar enkele die ik persé wil bijhouden omdat ze mijn leven wel een beetje veranderd hebben : de boeken van Simone de Beauvoir, Dostojevski, Sartre, Etty Hillesum, Kierkegaard en dat zal het zo ongeveer zijn.

Maar wat moet ik met al die andere boeken ? En ze komen hier nog met regelmaat van een minstens een vijftal per maand binnen. Ik lees ze ook, maar eenmaal gelezen hecht ik er eigenlijk nog weinig aan.

Sommige boeken geef ik gewoon aan nichtjes of vrienden van wie ik weet dat ze ze graag lezen. Tom Lanoye bijvoorbeeld of Kristien Hemmerechts. Maar voor de rest ... stop ik ze in grote kartonnen dozen en zet ik ze bij het oud papier.

Daarom dacht ik - maar ik moet er nog de tijd voor vinden - van een site maken met de boeken die ik weg doe, en wie ze wil kan ze dan komen halen of laten opsturen tegen de prijs van de verzendingskosten.

Nog beter zou zijn mochten nog wat bibliofielen die met hetzelfde probleem zitten, ook zo'n site maken en dat je dan gewoon boeken zou kunnen ruilen.
Een financiële kant zie ik niet echt : als ik een bepaalde prijs betaald heb voor het boek is dat gewoon omdat hij die prijs waard was. Dat goeie literatuur hier gewoon een stille dood sterft en vermalen wordt tot kladpapier, ... dat is een andere zaak.

Of heeft iemand een beter idee of zijn er al dergelijke initiatieven waar ik mij zou kunnen bij aansluiten ?

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...