maandag 5 april 2004


Elephant

De films die wij tegenwoordig in CinemaZed zien zijn zwaar op de hand. Natuurlijk, we kiezen ze zelf, maar op de een of andere manier missen we de variatie van vorig jaar. Stukfilms zijn nooit gewone commerciele films, maar vorig jaar konden ze ons ontroeren door hun verrassend verhaal, hun creatieve montage of schitterende fotografie.

Vandaag zagen we Elephant, waarin het alledaagse leven van een paar scholieren gevolgd wordt tot de school opgeschrikt wordt door twee leerlingen die er zomaar op los schieten. Zeg maar Columbine 1999. Of Terra College 2004. Jammer genoeg.

Je kan maar één ding besluiten na het zien van zo'n film : het kan overal gebeuren, wat ondertussen bewezen is.
In één ding moet ik Michael Moore (die over het drama de prachtige documentaire Bowling for Columbine maakte) gelijk geven : een maatschappij waarin jongeren wapens kunnen bestellen via postorder, daar klopt iets niet. Moore besluit in zijn documentaire dat de VS een staat is die constant gevoed wordt door angst zodat de machtigen hun macht kunnen behouden.

Van Sant houdt zich verre weg van conclusies maar portreteert enkele jongeren met problemen. Geen bijzondere problemen als criminaliteit of drugs, maar problemen rond het niet aanvaard worden in groep, het vechten met het eigen lichaam dat niet voldoet aan het schoonheidsideaal, pesten.
Jongeren die je overal vindt dus.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...